logo eurogarden contact eurogarden

suna acum

0729.002.525

imag-amenajari imag-pepiniera imag-center imag-center
despre-noi IEPURELE CALIFORNIAN

Rasa de iepure californian a fost elaborată la începutul anilor 1920 de către George West. Crescători de iepuri din Statele Unite au încrucişat rasa Himalaya cu rasa Chinchila si  Neozeleelandez alb. Scopul creării a fost de a avea o rasă de carne şi cu o blană de o calitate excepţională.

În anul 1928, rasa a fost recunoscută oficial. În acelaşi an au fost prezentate câteva exemplare la expoziţia din South Gate (California). După 11 ani, în 1939, rasa a fost standardizată. Astăzi este una dintre cele mai populare rase, de mare valoare zootehnică şi comercială. Datorită multiplelor ei calităţi, rasa s-a răspândit în multe ţări din lume, inclusiv la noi, şi câştigă din ce în ce mai mult teren, fiind una dintre rasele de iepuri de casă cele mai frecvent utilizate în producerea de hibrizi pentru carne.

Dinamica greutăţilor corporale:

Vârsta (în luni):       1      2        3         4        5         6        7
———————————————————————————
Greutatea (în kg):   0,5   1,0     1,7       2,3     2,8      3,4      4,0

Iepurele californian are urechile drepte şi este moderată în mărime, cu o greutate în jurul valorii de 3.5 – 4.75 kg. Culoarea originală a acestei rase a fost foarte asemanatoare cu rasa de iepuri Himalaya, cu un corp predominant alb şi maro închis pe picioare, nas, urechi şi coadă, având ochi de culoare roz.

Capul este de mărime potrivită. Urechile le poartă în sus, în formă de V şi au o lungime de 11-11,5 cm. Gâtul este scurt şi bine ataşat de cap şi trunchi. Blana îl califică pe iepurele Californian ca un exponent de rasă, folosit în industria blănurilor.
Trunchiul este relativ lung, proporţionat, uniform de larg (pe toată lungimea lui), bine îmbrăcat în muşchi (mai ales la nivelul trenului posterior). Membrele sunt aproximativ scurte, puternice şi cu un aplomb general corect.

Iepurele californian este o excelentă rasă de carne. Femelele californian produc de obicei la o fătare 6 – 7 pui,  fără păr şi pe care ii hrănesc cu lapte câteva săptămâni.  Ele produc pui mari, care au o rată de creştere rapidă la dimensiunea 4-5kg, în 8-12 săptămâni.

Numele rasei provine de la denumirea statului California, unde a fost creată. La baza producerii acestei rase a stat ideea obţinerii unui iepure de mare valoare comercială, rustic, precoce şi cu o producţie mare de carne.

Iepurii californieni sunt adesea preferaţi ca animale de companie, din cauza naturii lor non-agresivă, uşoară, manierată şi prietenoasă, şi aspecului lor drăguţ.  În timp ce ei pot fi, uneori, liniştiţi şi rezervaţi, ei sunt, de obicei, sociabili, iubitori de distracţie.  Un avantaj suplimentar este că aceştia sunt robuşti şi sănătoşi, şi uşor de hrănit cu vegetale naturale, cereal şi hrană procesată.

Defecte uşoare

 • Greutatea corporală sub limita normală prevăzută în standard;
 • Uşoare abateri de la fenotipul rasei şi a lungimii urechilor;
 • Densitatea mică a părului;
 • Diferenţe, în plus sau în minus, privind lungimea părului faţă de prevederile standardului;
 • Mască deformată sau chenăruită;
 • Culoarea desenului depăşeşte articulaţia jaretului sau a genunchiului;
 • Existenţa unor fire sau pete colorate la nivelul culorii de acoperire;
 • Diferenţe privind culoarea ochilor sau a ghearelor faţă de prevederile standardului.

Defecte grave

 • Greutatea corporală se situează sub limita minimă sau peste cea maximă admisă de standard;
 • Corp disproporţionat, îngust, deşirat, musculatură slab dezvoltată;
 • Urechi mai lungi de 13,5 cm;
 • Densitate scăzută a părului sau prezenţa unei diferenţe prea mari a lungimii lui faţă de prevederile standardului;
 • Ochi sau gheare de alte culori decât cele prevăzute de standard;
 • Mască ce depăşeşte nivelul ochilor, colţuroasă, chenăruită;
 • Înspicări sau pete albe în interiorul desenului negru, sau pete negre pe suprafaţa culorii de acoperire.

 

Publicitate pe Google si Publicitate pe Facebook oferite de Good Afternoon